Pro rychlé předkrmy využijte šunku jamon

Španělsko je plné neopakovatelných a výrazných chutí potravin, na kterých si jeho obyvatelé zakládají. Velmi známou šunkou, která se těší oblibě při přípravě španělských tapas, v našem překladu malých předkrmů, je šunka jamon. Dnes si představíme 3 rychlé recepty, které budete moci servírovat nejen jako předkrmy, ale také jako výtečné pochutiny k vínu.

Rychlý, osvěžující salát

Prvním receptem s použitím šunky jamon rychlý salát, jehož příprava vám zabere jen pár minut. K přípravě budete potřebovat:

rukolu

plátky jamonu

fíky

kozí sýr

olivový olej

citron

oříšky

sůl

Jako první si připravte nálev z oleje, citronu a soli. Nálev rozdělte na dvě poloviny, do jedné následně vložte vodou propláchnutou rukolu. Dobře ji promíchejte a pokryjte jí talíř, na kterém bude nakonec salát servírován. Na rukolu uložte plátky jamonu a do středu umístěte nakrájené fíky, zbavené vnější slupky. Předejte nakrájený kozí sýr, posypejte oříšky (ideálně piniovými, nahradit je však můžete jakýmikoliv ořechy) a celý salát pokapejte druhou polovinou nálevu.

Pečená bageta s jamonem a avokádem

Avokádo je velmi oblíbenou a hojně využívanou potravinou španělů, proto nabízíme druhý recept, snadný na přípravu, s obsahem zmíněného avokáda. K jeho přípravě budete potřebovat:

vetší křupavou bagetu

olivový olej

plátky jamonu

avokádo

nejprve rozkrojte bagetu podélně na dvě poloviny (pokud vás bude více, je možné každou polovinu rozdělit ještě na další dva díly) a střídu jemně pokapejte olejem. Máte-li chuť na teplé jídlo, dejte takto připravenou bagetu prohřát do trouby nebo na pánev. Dále rozkrojte avokádo a připravte si středně tlusté plátky, které úhledně položte na bagetu. Třešničkou na dortu bude šťavnatá šunka jamon zrající minimálně 20 měsíců.

Brambory s krémovým sýrem a jamonem

Posledním receptem na zobání k vínu či jako předkrm jsou brambory pečené ve slupce doplněné o krémový sýr a plátky jamonu. Na přípravu budete potřebovat:

rané brambory

krémový sýr

šunku jamon

olivový olej

sůl

pepř

Pro přípravu tohoto pokrmu se nejvíce budou hodit rané brambory, jejichž jemnou slupku bude stačit omýt pod tekoucí vodou. Brambory rozkrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, vložte je do pečicí misky, polejte olejem a dochuťte solí a pepřem. Po přibližně 35 minutách pečení na 180 °C přidejte krémový sýr výraznější chuti a plátky jamonu. Jakmile se sýr prohřeje a šunka se opeče do zlatova, váš pokrm je připraven k jídlu.

Ke každému z těchto pokrmů se hodí sklenka dobrého červeného vína. Přejeme vám dobrou chuť!

Publikováno: 22. 02. 2023

Kategorie: gurmán

Autor: Lucie Pospíšilová