Cesta kávy: z plantáže až na váš stůl

Káva, kafe, kávička. Pro teplý nápoj lahodné chuti s obsahem kofeinu máme mnoho názvů, málokdo si bez něj ale dokáže představit den. Jak se zpracovává, než se dostane k nám?

Tradiční chuť

Ráno je v mnoha rodinách i kancelářích stejné, uvaří se káva. Umí nás povzbudit a probrat, začínáme s ní ráno, ať jsme kdekoli. Je to malý rituál mnoha lidí, jak začít nový den, připravit si kávu a usednout k ní. Původně se kávovníky začaly objevovat v Etiopii, odkud se rozšířila do celého světa. Dnes kromě Etiopie patří mezi hlavní pěstitele kávy také další africké i jihoamerické země. Nejčastěji se setkáme se dvěma druhy kávy - robustou a arabikou. Robusta má silnou, hořkou chuť a obsahuje více kofeinu, je však náročná na pěstování. Arabika tak která zaujímá 70 % celkového trhu s kávou, má širokou škálu vůní a chutí a nižší obsah kofeinu. Z kávových plantáží se usušená zrna dostávají do pražíren a následně balíren, kde se potrubím přepraví do obalů a expeduje do skladů a ke koncovým prodejcům.

Jemná práce

Ne se vším ale mohou pomoci stroje. Potrubní přeprava pomáhá zrychlit a zefektivnit zpracování kávy ve výrobě, technika a moderní stroje ale nastupují až ve fázi pražení samotných zrn. Sklizeň probíhá výhradně ručně, aby se křehké a měkké plody kávovníku nepoškodily. To by mělo vliv na výslednou kvalitu nápoje, stroje tak u sklizně nemají místo. Následnou práci v pražírnách a balírnách už usnadňují potrubní systémy, které kávu přepravují. Je to mnohem rychlejší způsob, než kdyby se každý pytel či paleta musely převážet, i jen v rámci jedné haly, z místa na místo. Teprve až se káva sklidí, usuší, upraží a zabalí, můžeme si ji my koupit a připravit si oblíbený horký nápoj proti únavě i pro dobrou náladu. A třeba se i zamyslíme nad tím, jak dlouhou cestu musela urazit, než se k nám dostala.

Publikováno: 12. 08. 2020

Kategorie: gurmán

Autor: Lucie Pospíšilová