Proč cestuje káva potrubím?
Bez kávy si mnoho z nás neumí představit svůj den. Teplý nápoj specifické chuti nás umí probudit, povzbudit a dodat nám energii. Ač se to zdá neuvěřitelné, lidé pijí kávu už více než tisíc let.
Pohádkový objev
Kolem roku 800 si v Etiopii všimli pastýři koz, že jejich zvířata po pozření plodů neznámé rostliny mají více energie a pohybují se jako při tanci. Odvážný mnich se chtěl přesvědčit na vlastní kůži a z plodů oné rostliny udělal odvar, který vypil. Když probděl celou noc, poznal, že účinky plodů mají vliv na pozornost a soustředění, a tak se lidé dostali ke kávě. Alespoň to říká legenda. Teprve za pár let začali lidé plody kávovníku sušit, pražit a mlít a výsledný nápoj se tak přiblížil tomu, co pijeme dnes. Spotřeba kávy výrazně vzrostla a dnes už bychom si bez strojů a moderních technologií neporadili. Výrazně usnadňují práci i potrubní systémy určené k přepravě kávy třeba k velkokapacitním balicím linkám.
Potrubí pro rychlost
Nejvíce obchodovatelnou surovinou na světě je ropa, hned za ní je káva. Rozlišujeme dva druhy kávy, arabicu a robustu. Až 70 % produkce kávy zaujímá arabica, která má nižší obsah kofeinu a jemnější chuť. Naopak robusta je spíše hořká a používá se na dochucení směsí, především pro esspresa. Lidské ruce nelze nahradit při sklizni na plantážích, protože zrna jsou velmi křehká a stroje by je poničily. Z plantáží se pak dostávají do pražíren a výroben, kde se již k dalšímu zpracování používají moderní technologie a potrubí z nerezu, které usnadní a urychlí přepravu kávy. Kdyby se mělo vše přesouvat ručně, v pytlích na paletách, zabralo by to mnoho času a bylo by potřeba i více lidí. Systémy spojované pomocí potrubních rychlospojek umožňují v pražírnách i balírnách přepravit kávu ke zpracování rychle, bezpečně a bez ztrát.
Velmi oblíbené v posledních letech jsou kávové směsi s příměsí čokolády, karamelu nebo oříšků. Podobné směsi si oblíbili i lidé, kteří chuť hořké kávy až tak nevyhledávají.
Publikováno: 19. 02. 2021
Kategorie: rádce