Čaj: nápoj, co zahřeje tělo i duši

Když nás něco bolí, necítíme se dobře nebo se jen potřebujeme zahřát, sáhneme po čaji. Jeho vůně a pomalé upíjení nás uklidní a často i zbaví bolestí, jeho cesta za námi je však často velmi dlouhá.

Nejasná historie

U kávy máme jasně zmapovanou historii, kde se vzala a jak se vyvíjelo její pěstování i rozšiřování. U čaje už je to složitější, k jeho objevům se pojí spíše legendy než reálné zápisy v kronikách. Nejznámější legenda je o čínském císaři z období kolem roku 2800 před naším letopočtem, kterému při meditaci v přírodě spadly do horké vody listy čajovníku. První písemná zmínka o čaji je až z roku 350 v čínském slovníku. V roce 1610 se nápoj dovezl do Evropy a v 17. století už byl mezi šlechtou považován za naprosto běžný. V 19. století pak začalo docházet k zakládání čajových plantáží a čaj se tak stal, hned po vodě, nejrozšířenějším nápojem na světě.

S bylinkami i květy

Čajem byl v původním slova smyslu nápoj z listů čajovníku, dnes pojmem čaj označujeme i různé bylinné odvary a výluhy, nálevy z ovoce a jejich směsi. Bylinné výluhy byly i na našem území používány před staletími k léčení neduhů a bolestí. Používáme je dodnes, kopřivu na očištění organismu, meduňku pro uklidnění, lípu při nachlazení a mnoho dalších. Dnes se bylinky, ovoce i listy čajovníku k přípravě jednodruhových čajů u jejich směsí zpracovávají většinou už ve velkých závodech, kde se využívá práce strojů. Lidské ruce by nestihly pokrýt poptávku a tak přichází ke slovu moderní technologie, strojní zařízení a potrubní přeprava, aby vše fungovalo rychle a jednoduše. Právě přeprava potrubím dokáže velmi ulehčit nejen dopravu finálního výrobku k balící lince a následné expedici, ale pomáhá také při míchání směsí z více surovin. Jednotlivé potrubí přivádí různé druhy bylin, květů a typů čaje a v přesně daném poměru pak vznikají jejich smíšením čajové směsi. K přípravě čaje nám stačí jen horká voda, kterou ho zalijeme a necháme uvedenou dobu louhovat Jednotlivé druhy a směsi se liší dobou, která je potřebná ke správné přípravě. Bílý a zelený čaj potřebují jen několik minut, naopak bylinné čaje necháme louhovat i 15 minut.

Publikováno: 23. 04. 2020

Kategorie: rádce

Autor: Lucie Pospíšilová