Jak se odstraňuje z výrobních linek prach?

Prach je v průmyslových provozech nežádoucí, protože může komplikovat výrobu a ohrožovat dodržení hygienických podmínek. Výkonné filtrační systémy si s ním umí poradit.

Prach není jen nečistota

Doma nám prach vadí především proto, že to vypadá, že neuklízíme. Musíme ho tak pravidelně utírat, což sice nepatří k oblíbeným činnostem, ale máme doma čisto. V provozech a výrobnách ale může prach znamenat i velké riziko. Vytváří prostředí, ve kterém se množí bakterie, což je v mnoha závodech především potravinářského odvětví nepřijatelné. Mimo hygienická rizika ale může usazený prach vytvářet explozivní prostředí, což je ohrožením pro bezpečnost celého provozu. Jemný prach vzniká téměř v každém oboru, při zpracování dřeva, v papírenství, farmacii a samozřejmě v potravinářství, kde se za explozní považuje každý prach. Co nejdříve po jeho vzniku je tedy potřeba prach odsávat, aby nedocházelo k jeho usazování, což je úkol pro průmyslovou vzduchotechniku. Na tu jsou kladeny vysoké nároky a požadavky s ohledem na specifika daného provozu, prach vzniká při různých technologických procesech, jako je mletí, sekání, drcení i míchání, ale také při balení i dopravě. Odsávání prachu snižuje rizika a udržuje bezpečnost v celém provozu.

Pro celý provoz

O odsávání prachu se ve výrobě stará centrální odsávání. V něm se odsátý prach oddělí od vzduchu a předává k likvidaci, zatímco přefiltrovaný vzduch se vypouští ven mimo provoz, pokud je teplé počasí. V zimě se naopak vzduch, který je teplý, do výrobních hal vrací a šetří tak náklady na vytápění. Pokud se část systému může dostat do styku s potravinami, používá se nerezové provedení, které se snadno udržuje. Filtrační systémy se používají nejen v potravinářství, potřebné jsou také u brusíren, lakoven, sléváren či v elektrárnách. Při pravidelných kontrolách systémů se jedná o velmi efektivní způsob, jak v provozu udržet prostředí bez prachu a nečistot.

Publikováno: 27. 03. 2021

Kategorie: podnikatel

Autor: Lucie Pospíšilová